Jdi na obsah Jdi na menu

2022 Den MAS Hříběcí hory 3.9. ve Zborovicích

24. 7. 2022

První zářijový víkend jsme si užili v zámeckém parku ve Zborovicích setkání folklorních souborů na Dni MAS Hříběcí hory  v krojích a s mladými muzikanty DH Kumpánka. Organizaci dechovky, taneční program, průvodní slovo i nácvik vícehlasných zpěvů, to vše v jednom zajišťovala paní Mgr. Marie Sobotková. Za to jí patří velký dík a obdiv! Jak už tradičně uměleckým poradenstvím přispěla  také Andrea Kryštofová, také děkujeme. Děti potěšila divácká podpora paní ředitelky Raisnerové, muzikanti oceňovali vstřícnost při poskytnutí ubytování a možnost zkoušek ve střílecké škole.

Pěkné prostření zámečku a dobrá nálada tančícím i zpívajícím usnadňovala překonat trému při reprezentaci obce Střílky. Poučné a zajímavé bylo také seznámit se s repertoárem jiných folklórních těles nejen z Kroměřížska, ale i ze zahraničí. Slovenský host s fujarami uvedl náš spolek takřka na mezinárodní úroveň, což byla pro většinu našich účinkující první obdobná zkušenost. S radostí jsme sledovali, jak se mládež nadšeně pustila do tance i s cizími krojovanými, a to při různých muzikách, snad jen vyjma fujar, kdy vládl až posvátný soustředěný úžas. Závěr dne patřil bujarému skákání krojovaných na dětském nafukovacím hradu, bez ohledu na věk či kroj.... 

Za spolupráci a za pozvání patří díky MAS Hříběcí hory. Občerstvení, počasí i organizace byly na jedničku, o to raději jsme využili příležitost sdílet kulturní dění našeho regionu. Děkuji všem zúčastněným a těším se na příště.

M. Jakobová

 

Náhledy fotografií ze složky 2022 Den MAS Hříběcí Hory 3.9.