Jdi na obsah Jdi na menu

Financování: 

plakatek-mas-2022-projekt.jpg

 V roce 2020 byl spolek Súsedé vyzván MAS Hříběcí hory k účasti na instruktážním semináři o možnosti podpory Programu rozvoje venkova, jehož výsledkem je získání dotace na "pořízení krojů a krojových součástí", a to zejména bot, které nejednoho účinkujícího tlačily. Výše podpory byla 80% z předpokládaných nákladů 129 000 Kč. Hlavní zhotovitel pánských vysokých holínek je pan Petr Hejda z Hluku už na pouť 2021. Do června 2022 se projekt podařilo zrealizovat v plném rozsahu. Dámské barokní střevíce podle předlohy z roku 1814 (Kvaše, kresba) zhotovil výrobce historické obuvi pan Říha - Sedlář Mates z Praskoles na další rok 2022. Krojové součásti, opasky a klobouky, jsme zadali firmě z Uherského Ostrohu Tradice a řemesla. Součásti oděvu, kordulky a kalhoty v archaické krátké formě, ušila oděvní výtvarnice historických modelů paní  Jana Šebestová. K uložení krojů a bot jsme nakoupili plastové boxy, napínáky do bot. Regálovou skříň do půjčovny vyrobil místní truhlář pan Ondřej Michalík.

Děkujeme za spolupráci všem dodavatelům a zejména paní Ing. Lence Svozilové z MAS Hříběcí Hory za pomoc při realizaci projektu.

Zdroje v minulosti: Od roku 2007 nám (tehdy jsme byli sdružení V karanténě Kyjov) poskytli dar v řádu dvou set tisíc korun různí sponzoři, díky nimž se nechaly zhotovit kroje jako základ folklorních aktivit. V roce 2009 jsme dostali 30.000 Kč od obce Střílky na organizaci pouti a celoroční aktivity s dětmi a mládeží. Sdružení Súsedé,o.s. Střílky vzniklo 16.2.2010, od té doby může provozovat výdělečnou činnost, ale jen jako vedlejší aktivitu. Na rok 2010 jsme použili prostředky z grantu Valentovy nadace Děti-kultura-sport. Zajistí nám provoz celoročních aktivit a pořízení drobných hudebních nástrojů pro děti, za což jsme velmi vděčni. Samozřejmě se na společný projekt nejednou spotřebovaly i soukromé prostředky účastníků našeho lidového dění, když nebylo zbytí, a za to jim patří také velký dík. 

Založení krojovaných aktivit (2007): V roce 2007 jsme působili ve Střílkách a Zástřizlech jako součást občanského sdružení V karanténě Kyjov, střílecká sekce měla název Národopisný krúžek moravský, zkráceně Krúžek.  Abychom mohli žádat o finanční příspěvky na území Zlínského kraje, bylo zaregistrováno 16.2.2010 občanské sdružení Súsedé, volný spolek přátel živé lidové kultury ve Střílkách, Zástřizlech a Chvalnově. Od roku 2021 je jeho název Súsedé, z.s.

(2009)  Jak se máme jmenovat? 

Návrhů na krátký název bylo hodně, nicméně všechny byly nějakým vtipným argumentem odraženy. Např.:

Střílečáci, Střílečánek apod. (to nechtěli Zástřizláci), Střílačky (to prý je jako PC hra), Kohútci (nevyhovovalo všem, kdo nejsou Pip), podobně Sukáči, Bušáci, Nědělky (podle Sobotky), Barchanec a Barchánci (dlouho vedlo kvůli symbolickému rozcestí u hradu, nicméně neznalí rozuměli většinou Parchánci a to nechtěli rodiče), Hrad, Podhradí (není prý jednoznačné a v Praze už něco podobného mají), Komná (příliš lokální), Rybníček (už ani žádný není), Zámek (taky se neujalo), Břízky, Hájek (prý není typické),  Pramen (jako potravinový obchod), Studánka, Pramínek, Trnka, Dúbci, Bučina (už se tak nějaký soubor jmenuje), Dubani a Dubjáci (zní jako Tupani nebo jarní zajíc či srneček), Pukače (neujaly se, připomínaly papuče), Srnky a srnci (to nikdo nechtěl), Postřílčí (jako okolí Střílek - divné prý), Smil ze Střílek a Smilánci (z historie, ale nechtěli Zástřizláci, navíc vzbuzuje dojem smilstva), Páni ze Zástřizel (taky z historie, to ale zas nechtěli Střílečáci), Krchovjánek, Hřbitovjan apod. (podle slavného hřbitova - prý morbidní), Pantlička, Pentle (už existuje, nechtěli hoši), Větřák (prý pro neznalce jako ventilátor), Hory, Horal (příliš anonymní, nevýstižné), Lesy, Lesan, Lesánek (příliš psí), Studňa (depresivní), Litavka (prameniště významného toku, ale většina neví, co to je), Mališťák (prý hm), Střílečák (myšleno kopec - nechtěl nikdo), Paseky (obecné), Jívina (nikdo neznal - kopec za hradem), Ostružinky, Malinky (už existují), Kameň, Balvánek, Šutráci (zdálo se urážlivé skoro všem), Věže (holky nechtěly), Věžky (dědina už existuje), Hodiny (nikdo nechtěl být ani Hodinky),  Polednice, Seveřáci, Svažani (na svahu - neujalo se), Podlesíčko, Chřibánci a Chřibani (jako Křupani), Zástřizlánek (no to snad ani...), Skřivánci, Pěnkavy, Kukačky (postupně zájem opadal), Konopky (dojem drog pro starší).

Nápadů bylo samozřejmě víc, ale posuďte sami: Obilí, Mrkvičky, Erteple, Kvašáky, Špeci, Klobásy, Zelíčka, Třešně, Lišky, Hopsalky, Točky a Vytočky, Motan, Skákan, Kruťsan (podle kroutit se).

Takže nakonec: "SÚSEDÉ" - vystihuje účast vícerých dědin. Tak. Komu se to nelíbí, už s tím pramálo asi nadělá, ale ozvat se klidně můžete. Název je to chytlavý...  Martina Jakobová.

Původní záměr (2010):

  1. Povzbudit v dětech hudební sebevědomí a pocit sounáležitosti.
  2. Zabavit mládež a děcka nějakým tématem, které jde přes různé věkové skupiny, zapojit do jednoho podniku více generací, provozovat pravidelně nebo i jen příležitostně. Např. chasa se schází, jak je napadne.
  3. Obohacovat společenský život svůj i Súsedů.
  4. Zvykat obyvatele na kroje a cimbál, gajdy.
  5. Motivace pro začínající děti muzikanty - příležitostně si zahrát.
  6. Reprezentovat Střílky a Zástřizly prostřednictvím krojů, navázat kontakry s širším okruhem lidí se zájmem o folklor, což je zejména pro seznámeníchtivou mládež motivující.
  7. Vylepšovat postupně kroje, zrekonstruovat verzi pro vdané ženy, zimní formy.
  8. Hledat místní písně a zvyky - v archivech, rekonstruovat nejbližší dochovaný tanec „Koryčanský troják“.
  9. Najít ještě nějaké další svérázy zdejších lidí a krajiny, které by stály za vyzdvihnutí.