Jdi na obsah Jdi na menu

Kroje - nové součásti muži

27. 3. 2011

 Záležitosti našich krojů nyní řeší paní PhDr. Romana Habartová, etnografka ze Slováckého muzea v Uherském Hradišti, která stojí za projektem rekonstrukcí krojů hradišťského regionu. Pomůže malými obměnami přeměnit kroje naší oblasti, abychom byli etnograficky zařaditelní.

Více k její práci: http://litomericky.denik.cz/kratce_region/816491.html.

Drobné úpravy se budou týkat:
ženské kroje:
kordulka (vesta) - úprava skládané mašle
šátek - vázání do čepce
lajblík - kabátek : bude zpracován návrh
více ví Martina k ženským krojům

mužské kroje:
kordula (vesta) - jiná barva výšivek (černá), jako mají všichni v našem okolí (severokyjovsko, buchlovicko)
kalhoty - zatím není jasno
klobouky - přetvarování z "loveckého" vzhledu na kulatější tvar - tj. zvednutí kšiltu přepařením ve formě

              šátek - černé hedvábí na krk
lajbl - bude vycházet z kombinace lajblu osvětimanského, labutského a buchlovického, aby vhledem odpovídal počátku 19.století, jak máme celý kroj. Bude nyní ušit do Velikonoc jeden vzorový, ten bude zdarma - (výhra na plese), podle něj se dají šít ostatní, jakmile se seženou peníze. Ten, co je v příloze nafocen, pochází z Labut. Měl jsem jej na sobě, střihem sedí pěkně, akorát mi byl hodně těsný a krátký :)
Z něj  bude vycházet střih, prošité zdobení a švy budou světlemodré-šedé, aby byly zvýrazněny. Klopy a límec stejné, délka lajblu bude po opasek, v Labutech kratší (severokyjovsko). Barva bude velmi podobná.

Podle peněz se nejdříve dají upravit do "finálního" vzhledu cca 3-4 párové kroje, abychom byli schopni se v krojích ukázat na Slavnostech vína v UH v září. Je nutné uvážit, kdo má zájem o vystupování mimo náš mikroregion, abychom dali upravit kroje všech, kdo budou výjezdní skupina. Na toto téma uděláme někdy schůzu.

Včera jsem byl s Mončou v Uh. Ostrohu na schůzce s p. Habartovou, přímo v dílně, kde to budou šít. (zmínka o tomto obchodu je i v tom článku - odkaz nahoře), stránky: http://www.tradice-remesla.cz/
Kdo by měl zájem se tam mrknout, jedem tam zas v úterý 22.3. na 16.hod. Stačí se mi ozvat.

Pokud máte dotazy, ptejte se.
Jinak přeju hezký den
Marek
 
 

Náhledy fotografií ze složky 2010 Kroj mužský